sestdiena, 2011. gada 12. marts

Труба – плохой, сказка – хороший

Радио Б Арнису Кактиньшу (Разворот 4 марта): Вы полагаете, что латвийское общество созрело для всенародных выборов президента?

Вопрос – плоть от плоти Радио Б, но Кактиньш от ответа ушел. А я вот думаю, что самым готовым к всенародным выборам президента было бы общество в неандертальской пещере. Развесить уши и продать себя с потрохами первому попавшемуся ворюге – из этой стадии зрелости наше общество не выходило.

Проблема в том, что латвийское общество не просто не «созрело» для тех выборов, которые у него волею судеб и интеллектуалов есть, – для гораздо более сложных и требующих большей личной ответственности выборов – парламентских. Парламентские выборы неандертальской пещере не по плечу.

Радио Б не уступит. Оно живет вопросами типа «ну правда же, что всё, чего в Латвии нет, а есть в России (Китае, Венесуэле, Ливии, Беларуси, Северной Корее), – просто сууупииир, и всё, что есть в Латвии – чёс голимый, ну правда же??» Сидел бы на месте Кактиньша Урбанович или там еще какой парашютист совсем-не-проплаченный аблакат, исторег, политег, взвыл бы с радиобэшным троечником на два, а то и три голоса о том, какая Латвия лохушка и страна дураков и какие они, околосурковская прикремлевская шелупонь, – бравые парни, и что говном от них практически не пахнет.

Радио Б не уступит. А зачем, – спрашивает (типо переформулирую вопрос, возьму за жабры), – это нашему обществу так понадобился всенародно выбранный президент?

Кактиньш: Это все от недоверия. Нужны перемены, потому что, люди видят, нынешняя система не работает, и не доверяют. Систему нужно менять.

А если попробовать использовать по назначению? Так ведь можно исполниться праведным недоверием к канализационной трубе, оттого что засорилась, оттого что сливали и пихали в нее все, что ни попадя. А в результате, глядишь, и обыкновенная вода в нее проходит – это как у нас сейчас, – а то и лопается эта труба, а тааам… а запах! И такое сразу недоверие образуется. Неправильная труба! Не работает чё-та. Нужны перемены! Требуем чудес и счастья неземного прям щас, дай!

А трубу можно почистить. Можно заменить, если совсем негодная, – заменить на другую такую же. Но главное – научиться ею пользоваться, не загаживать и регулярно чистить.

Потому что альтернатива трубе, гигиене и чистоте – это отсутствие трубы, гигиены и чистоты. Без трубы – без парламента, но с вождем-чудотворцем вчерашним избирателям гадить придется под себя. Да и сверху, из чудотворческих чресл будет на халявщиков валиться столько неземного счастья, что не разгрести. Такой вот счастьеотвод будет – прямо на головы созревшему для президентской республики обществу.

Труба – плохой, сказка – хороший. В сказке пожрать дают, а трубу самому чистить надо.

6 komentāri:

  1. Manuprāt, nedaudz pārspīlējat. Pirmkārt, nav skaidrs, kāpēc tieši šo tekstu rakstāt krieviski. Ja kādreiz arī pienāks tautas vēlēta prezidenta laiks, tad vēlētāji būs noteikti ne jau nelatvieši.Otrkārt. Protams, saprotu, par ko ir runa, bet. Pasaulē ir daudzas demokrātiskas valstis, ar ASV priekšgalā, kur prezidentu vēl tauta.Šīm valstīm Jūs taču nevarat pārmest to,par ko rakstāt te.

    AtbildētDzēst
  2. Kāpēc:

    Jums taisnība. Protams, par to jāraksta galvenokārt latviski. Es to arī daru. Un, šķiet, līdz šim tikai latviski. Taču lai gan man iespējas blogot uz populārajām krievu platformām Latvijā - Rus.Delfi.lv vai Telegraf.lv - rakstu arī krieviski, kaut savā blogā, kur to redz labi ja desmit cilvēki no tās auditorijas.

    ASV ir laikam vienīgā demokrātiskā prezidentālā republika pasaulē. Citā demokrātijās, kur tauta vēl prezidentu, ir jauktas sistēmas ar spēcīgu parlamentu.

    AtbildētDzēst
  3. Nu bet arī šis viens piemērs ir piemērs, no kā mācīties. Nē? Izņēmums? Kāpēc?

    AtbildētDzēst
  4. Kāpēc: Tagad nesapratu, par ko Jūs man jautājāt.

    AtbildētDzēst
  5. Ja pasaulē ir tautas vēlēta prezidenta vadītas valsts visai veiksmīgs piemērs(ASV), kāpēc būtu jāsatraucas par to, ka kaut kas līdzīgs varētu veidoties Latvijā?

    AtbildētDzēst
  6. Kāpēc:

    Neesmu valsts pārvaldes sistēmu eksperts. ASV iekārtu kopējušas LatAm valstis, nekā laba no tā nav iznācis. Acīmredzami, prezidentālā sistēma atstāj pārāk daudz iespējas improvizācijai un, lai to nospēlētu, ir vajadzīgi nevainojami, augsti profesionāli un nobriedušie kontroles institūti aktieri, kuru mazāk perfektām sabiedrībām nav.

    Latvijai jāturpina praktizēt parlamentāro modeli, kas ir aprīkots ar pretmuļķu aizsardzību. Tā mazāk risku. Parlamentārās iekārtas krīze skaidri un nepārprotami parāda, cik daudz Latvijas politikā ir idiotu populistu un krāpnieku, kam tur nav vieta, un ka prezidentālā republika Latvijā ir absolūti nepieļāujama tieši šo iemeslu dēļ. Parlamentārajā republika idioti un zagļi cits citam traucē, cits citu neitralizē, veido tādu kā aizsērējumu caurulēs, gribot negribot radot stulbeņu savstarpēju "check and balances" (pretsvaru) sistēmu.

    Var protams runāt par jaukto modeli, kā Lietuvā, Polijā, Francijā, vai kā Igaunijā vai Somijā. Bet es īsti nesaprotu, kādus labumus dotu šīs izmaiņas.

    AtbildētDzēst

Visas vecās dziesmas / Stuff